Trimschema Flatcoated Retriever

    

    

Begin eerst met een slicker borstel de vacht vrij van klitten te maken, borstel de vacht laag voor laag en til de vacht op en borstel deze naar beneden.

 

          Slicker borstel             Kam

Dubbele effileer schaar     Enkele effileerschaar       

Gebogen schaar    Gebogen voetenschaar                         

Verwijder met duim en wijsvinger de “bruine” pluis haren, pluk deze met kleine plukjes met de haargroeirichting mee.

Voeten:

Alle uitstekende haren aan de onderkant van de voet mogen kort geknipt worden met een gebogen (voeten)schaar. Herhaal hetzelfde voor de achterpoten.

Pak met de vingers alle haren die tussen de tenen zitten aan de bovenkant van de voet omhoog, zodat ze goed zichtbaar worden. Borstel de haren van de voet tegen de haargroei in omhoog, effileer alle uitstekende haren korter, de effileer schaar schuin omhoog plaatsen tijdens het effileren en niet te kort op de huid effileren zodat er een mooi kattenvoetje ontstaat. Knip vervolgens met een voetenschaartje het voetrandje rond.

   

Aan de achterkant van de voorpoten mag het haar tot aan het kussentje kort geëffileerd worden. Evt. de nagels knippen met een scherpe nagelschaar.

    

Het zelfde geld voor het onderste gedeelte van de achterkant van de achterpoten, van de hak naar beneden  mogen de haren met de haargroeirichting mee kort geëffileerd worden. De bovenkant van de achterpoot zie voorpoot(kattenvoetje)

   

Staart:

Borstel de staart goed uit en maak hem klitvrij.

Pak de staart vast en pak de staartwortelpunt tussen 2 vingers, hou de staartwortel tussen beide vingers vast. Begeleid de staart naar beneden en meet de afstand tot de hak van de achter poot, de staart mag NOOIT korter geknipt worden dan de hak van de achterpoot.

 

Houdt de staartpunt vast draai de haren van de te knippen punt rond en knip deze met een gebogen schaar af. 

  

Pak daarna de staart losjes aan het einde vast en knip de uitstekende haren in een boog af, niet te kort en in een vloeiende lijn.

   

Oren:

Borstel eerst de haren van de oren naar beneden. Til het oor op en pak het oor in uw hand en knip met de effileer schaar van boven naar beneden onder en achter het oor de haren glad. Pak de oorschelp tussen duim en wijsvinger, houd hierbij uw vingers op de oor rand. Knip met de gebogen schaar de onderkant en de ronding van de oor flap in vorm van het oor, de haren aan de voorkant van de oor schelp niet met de gebogen schaar knippen. Houd altijd uw vingers als richtlijn op de oor rand zodat u niet in de oor rand knipt. Knip nu met de effileer schaar de oorschelp glad met de haargroei richting mee NOOIT de schaar overdwars op de haren zetten. Ondersteun de oor flap met uw hele hand en rol de oor flap over uw vingers tijdens het effileren. Als laatste knip de uitstekende haren aan de voorzijde van de oor flap van boven naar beneden weg, knip hierbij weer langs uw eigen vingers.

  

Hals:

Til het oor op en effileer vanaf de onderkant van het oor de haren met de haargroei richting mee korter tot ruim 2 vingers boven het borst been. Maak een mooie overgang naar de hals en nek en boven het borst been. Maak de ronding van de borst netjes door de uitstekende haren voorzichtig weg te effileren.

    

  

Buikbelijning:

De buikbelijning wordt nagenoeg niet ingekort, deze mag indien deze erg lang en piekerig is met de effileer schaar netter geknipt worden met de vorm van het lichaam. Doe dit niet net voor een show!!!!!

Ronding van de voorkant van de achterpoten kan met een effileerschaar ingekort worden.

Hoop dat ik met dit trimschema een beeld heb kunnen geven hoe ik in mijn trimsalon een Flatcoated Retriever trim.

De gemiddelde Flatcoated Retriever bezoekt 2 x per jaar de trimsalon, echter de showhonden komen vaker.

Deze pagina mag niet zonder toestemming van Sanne's Black Label met derden gedeeld worden.