TRIMSCHEMA FLATCOATED RETRIEVER. 


Benodigde materialen:

Zachte pennenborstel, dubbele- en of enkele effileerschaar, rechte schaar, krom voetenschaartje, goede honden shampoo,  scherpe nageltang. 

1) Begin eerst met de haren van de hond goed met een pennenborstel klitvrij te maken.

2a) De bruine uitstekende lange haren van het oor kunnen met een effileerschaar met de haargroeirichting mee glad geëffileerd worden.

Blijf tijdens het effileren steeds het oor  borstelen om zo een beeld te krijgen welke (te lange) haren er nog geëffileerd kunnen worden.

Wanneer het oor glad is geëffileerd knip dan  met een rechte schaar het oorrandje met de vorm mee, zodat het een net oor wordt.

OF

2b) De bruine uitstekende haren kunnen ook voorzichtig met duim en wijsvinger worden uitgepluk. Wanneer het oor glad is geplukt de oorrand met een rechte schaar met de vorm mee recht knippen.

Wanneer u besluit het oor te plukken doe dat dan ongeveer 4 weken voor de show.

3) Borstel de haren van de hals omhoog tegen de haargroei in. Effileer vervolgens met de haren mee de halsharen glad tot ruim boven het borstbeen.

Wanneer het oor omhoog gehouden wordt kunnen alle haren vanaf de ronding van de onderkant van het oor naar beneden met de haargroeirichting mee glad geëffileerd worden.

4) Pak de voet op en trek met de vingers alle haren die tussen de tenen zitten omhoog, zodat ze goed zichtbaar worden.

Borstel de haren van de voet tegen de haargroei in omhoog, effileer alle uitstekende haren korter (niet te kort op de huidknippen) zodat er een mooi kattenvoetje ontstaat. Knip vervolgens met een voetenschaartje het voetrandje rond.

Alle uitstekende haren aan de onderkant van de voet mogen kort geknipt worden. Evt. de nagels knippen met een scherpe nagelschaar.

5) Aan de achterkant van de voorpoten mag het haar tot aan het kussentje kort geëffileerd worden.

Het zelfde geld voor het onderste gedeelte van de achterkant van de achterpoten, van de hak naar beneden  mogen de haren met de haargroeirichting mee kort geëffileerd worden. 

6) Wanneer je het haar van de staartpunt rond draait kan je met een rechte schaar de punt korter knippen.

Houd hierbij altijd 1 cm haar vanaf de staartpunt aan.

Knip met een rechte schaar met de vorm van de staart mee alle uitstekende haren weg zodat er een mooie dikke vlagstaart ontstaat.

7) Tot slot kunnen alle bruine haren (dode haren) er met duim en wijsvinger of een bod trimmes met de haargroeirichting mee worden uitgeplukt.

8)Des gewenst kan de hond gewassen (met een goede hondenshampoo) en gedroogd worden (nooit een handföhn te heet zetten en te lang op dezelfde plaats houden).

Was de showhond 2 dagen voor de show.

Hoop dat ik met dit trimschema een beeld heb kunnen geven hoe ik in mijn trimsalon een Flatcoated Retriever trim.

De gemiddelde Flatcoated Retriever bezoekt 2 x per jaar de trimsalon, echter de showhonden komen vaker.